At være pårørende til en med demens…
I Danmark lever omkring 400.000 som pårørende til en med demens.
Flere danskere bliver i højere grad ramt af den forfærdelige sygdom. De fleste får konstateret sygdommen når de er 65 år eller ældre, men også flere ”yngre” bliver nu ramt af sygdommen.
Det kan være svært når ens ægtefælle, barn eller lignende får konstateret sygdommen demens. Som pårørende til en demensramt, er ansvaret højt. For vedkommende med sygdommen har i stor grad brug for pårørendes hjælp, og vil i sidste ende være meget afhængig af andre mennesker.
Hverdagen for pårørende til en demensramt bliver derfor også utrolig hektisk – især hvis der også er børn der skal passes, et job der tager ens tid og hverdagens andre gøremål. Alt imens ens kære langsomt forandre sig grundet sygdommen. En undersøgelse udarbejdet i Utah USA, viser at pårørende til en med demens, i større grad selv er udsat for at blive dement senere. Dette skyldes formentlig stress, fælles livsstil og social isolation.
Det er derfor vigtigt at tage imod den hjælp man kan, og i fleste tilfælde er plejehjem en rigtig god løsning på netop dette problem – men hvad så når vedkommende ikke er i nærheden af at være de 65 år, eller derover? Som er det ”normale” når sygdommen rammer?
Careweb er et redskab til at lette hverdagen, for familier og pårørende som står i situationer, som nævnt ovenfor. Dette kan være i form af kontakt med plejere der kommer i hjemmet, huskelister, arkiv til lægedokumenter og meget andet.
Det er vigtigt at nyde den tid man har med hinanden.
Det er også muligt at finde hjælp i form af rådgivning hos: aeldresagen.dk – her kan du også finde arrangementer der skaber fokus på ovennævnte og bringer folk i lignende situationer sammen.